
Astăzi, președintele Iohannis, după ce a vorbit despre faptul că, din 15 mai, scăpăm de starea de urgență, populația urmând să se poată mișca fără declarații la purtător, s-a referit din nou la problema autonomiei Ținutului Secuiesc și la posibilitatea ca limba maghiară să devină obligatorie în Ardeal.
Iată ce a declarat acesta:
“În final, nu pot să nu menţionez o temă pe care am adus-o în discuţie săptămâna trecută şi care a preocupat pe foarte mulţi. Este chestiunea din Parlament care ţine de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ţinutul Secuiesc. Am făcut atunci nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulţi, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care îşi văd de ale lor.
Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător şi, recunosc, pentru mine şi cred că pentru mulţi dintre dumneavoastră, supărător. Au încercat să se scoată pesediştii şi după scurt timp au introdus legislaţia în Senat, unde au picat-o. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară.
Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă iniţiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeţi, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.
De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a ştiut, fiindcă această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.
Acum, probabil, după ce am arătat public ce se doreşte iarăşi din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva şi acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc, ori aşa ceva este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi.” (Mai mult pe Adevarul.ro)
Comentariul meu: Fără îndoială, cu acest ciclu de declarații anti UDMR și anti-separatism maghiar, Iohannis și i-a pus în cap pe mulți dintre maghiarii care l-au votat la prezidențiale. Doar că Iohannis nu mai are nimic de pierdut. Calculele electorale sunt simple: Iohannis nu poate candida pentru un al treilea mandat de președinte, așa că nu îl mai interesează voturile din partea maghiarilor.
În ceea ce privește alegerile locale și parlamentare, PNL-ul președintelui nu va fi votat oricum de majoritatea maghiarilor. Maghiarii își vor vota proprii candidați. Deci, din nou, nici o pierdere!
În consecință, jucând pe cartea interesului național, pe o problemă sensibilă cum este Ținutul Secuiesc, Iohannis este hotărât să crească cota PNL-ului pentru viitoarele alegeri. Cu alte cuvinte, este o mișcare electorală abilă; dar una care face servicii României, indiferent cât de mult sau de puțin îl doare pe Iohannis de separatismul maghiar…
Daniel Roxin