
Un specialist în pneunomologie (ramură a medicinii care studiază bolile plămânului) avertizează: Fumatul te face vulnerabil în fața infecției cu Coronavirus.
Prof. dr. Florin Mihălțan a dat un interviu pentru csid.ro în care explică de ce sunt fumătorii mai expuși infectării cu Coronavirus și cum ar trebui aceștia să se protejeze…
Statisticile mondiale cu privire la decesele cauzate de fumat sunt alarmante și vorbesc despre faptul că peste 4.000.000 (patru milioane) de oameni mor ANUAL din cauza fumatului, la care se adaugă multe alte milioane care suferă de diverse boli cauzate de acest viciu. Se estimează că în primele 3 luni ale acestui an s-au fumat deja 1,2 TRILIOANE de țigări. Dacă împărțim acest număr la populația Terrei (7 miliarde), asta însemnând că îi includem și pe nefumători (chiar și pe bebelușii de o zi) rezultă o medie de 172 de țigări pentru fiecare om de planetă, pentru primele 80 de zile ale acestui an.
În contextul pandemiei Coronavirusului, fumătorii, mai ales cei care au în spate mulți ani de prietenie cu nicotina, sunt mai lipsiți de apărare în fața infectării cu Covid-19 și sunt mai expuși unor îmbolnăviri severe..
Iată ce ne spune medicul Florin Mihălțan, pneumolog: “Fumul de ţigară la temperaturi de 70 de grade induce la intrare o reacţie de apărare la nivelul arborelui traheo bronşic cu inflamaţie, exsudaţie, hipersecreţie, tuse. Se dezorganizează bariera de apărare constituită de cilii vibratili de pe suprafaţa mucoasei bronşice care nu mai reuşesc să elimine surplusul de spută. Nu în ultimul rând, se scade capacitatea de apărare a organismului, imunitatea şi creşte riscul de infecţii.
S-au lansat în presa internaţională şi locală nişte <<fake news uri >> legate de protecţia indusă de fumat faţă de coronavirus. În China, predispuşi la boli severe printre alte cauze s-au regăsit fumătorii. Cauzele sunt aceleaşi ca pentru orice infecţie, că este bacteriană sau virală. Există o predispoziţie a fumătorilor de a face astfel de infecţii mai repde din cauza deficitului de apărare.” (Citește tot interviul aici: csid.ro)
Prin urmare, recomandarea principală este evidentă: renunțați la fumat! Nu vă ajută la nimic. Vă îmbolnăvește și umple cu mulți bani buzunarele producătorilor de tutun!
Daniel Roxin
Cartea poate fi comandată aici: DACIA ART