
Cătălin Manole, Formula As: În urmă cu câțiva ani, lingvista catalană Carme Huertas surprindea opinia publică internațională cu o teorie incredibilă: limbile popoarelor latine nu vin din latină, ci invers, latina e o rudă îndepărtată de-a lor. Am profitat de o călătorie prin Barcelona, pentru a o reîntâlni pe Carme Huertas și pentru a afla noutăți despre legăturile ibericilor cu dacii.
– Cum vă explicați această „siluire” istorică, impunerea limbii latine ca „mamă” a limbilor romanice din Europa – româna, spaniola, italiana, franceza…
– Limba latină a fost o limbă minoră, pe care aproape nimeni nu o vorbea, dar Vaticanul a decis ca ea să devină limba oficială, transformând-o în limba unei elite sau, mai bine zis, în limba unei caste, în așa fel încât doar un număr restrâns de oameni să aibă acces la informația timpului. Limba latină a fost, de fapt, un instrument de supunere și de dominare, iar nu rădăcina celorlalte limbi, așa cum am învățat noi la școală. Au inventat și o istorie care să se potrivească cu această teorie a lor, ceea ce este fals.
Există studii genetice serioase care infirmă acest lucru, negru pe alb. Ibericii, ca și dacii, sunt unele dintre cele mai vechi popoare ale Europei – or, tocmai asta au încercat ei să schimbe, aceasta a fost miza lor, impunând latina. Sunt date arheologice certe care vorbesc despre faptul că noi suntem urmașii unei populații montane, ai unor ciobani migratori, care s-au deplasat din zona răsăriteană a Europei spre Vest. Ei sunt primii locuitori ai vechii Europe.
„Cred că ciobanii veniți din est au colonizat Europa”
– Înainte de pandemie, pe când reporterii revistei noastre mai puteau călători liber prin Europa, am descoperit „la fața locului” lucrurile pe care le afirmați. Indiferent de țările prin care am trecut, în munți am găsit aceeași populație, asemănătoare cu ciobanii noștri de acasă…
– Sigur că ați găsit, pentru că este aceeași populație care există și la noi, cu aceleași preocupări, aceleași credințe și aceeași limbă și cultură, aceleași valori… În Pirinei, în nordul Spaniei, încă mai sunt vechi păstori care nu vor să părăsească muntele și să coboare la oraș. Încă stau acolo, agățați de munți, și trăiesc din brânza pe care o fac cu oile lor. Eu cred că acești ciobani sunt exact aceiași ciobani care au venit din estul Europei, poate chiar din Carpați, același neam care, într-un fel, a colonizat Europa cultural foarte mult. Ei merg și azi pe munți cu oile și trăiesc în mici sate, greu accesibile. Au și cuvinte vechi, care exprimă o origine comună. Sper că veți reveni cu toată echipa dvs. în Spania, și vom merge să îi vizităm pe acești ultimi păstori ai noștri, ca în felul acesta să construim poduri între țările noastre.
„Civilizația noastră nu a început cu venirea romanilor”
Cartea scrisă de Carme Huertas este disponibilă aici: DACIA ART
– În deplasările noastre din Europa, de multe ori ne orientăm după numele locurilor. Am fost surprinși să găsim în Bretania, Normandia sau Italia nume identice cu cele din România. Cum explicați acest lucru, ca lingvist? Sunt simple coincidențe toponimice?
– După cum v-am spus, această civilizație străveche a Europei mergea mai cu seamă pe munți, de la un capăt în celălalt al continentului. Noi, ca să ne întâlnim aici, în Barcelona, ne-am dat întâlnire la o adresă, însă vechile civilizații nu aveau adrese, și ca să se întâlnească, stabileau niște repere, într-o anumită vale sau vârf de munte sau râu. Numele acelor repere s-au păstrat peste secole, fiind transmise ca denumire din generație în generație. Deci, nu este vorba de coincidențe. Numele asemănătoare din Europa sunt, de fapt, numele vechi, date de primii ciobani călători. Încă o dovadă a unei singure civilizații, a unei culturi comune.
– Credeți că ar trebui rescrisă istoria începutului Europei?
– Sunt foarte multe date care asta ne arată, că ar trebui revizuită istoria întemeierii Europei. Dacă rămânem strict la discuția dintre Iberia și Dacia, nu ai cum să nu remarci asemănări izbitoare, chiar și pentru un om obișnuit. De exemplu, am văzut că și dansurile noastre tradiționale sunt foarte asemănătoare. Avem chiar și iarna obiceiuri asemănătoare, la noi fiind, de asemenea, grupuri de bărbați (colindătorii dvs.) care merg și cântă vechi cântece ritualice, și sunt doar bărbați care fac asta, destul de asemănător cu obiceiul călușarului de la voi. Dacă dacii îl aveau pe Zamolxe, care îi învăța să creadă într-un singur zeu, și vechii iberici erau pentru greci o ciudățenie, pentru că aveau un singur zeu în care credeau, și considerau că el se află peste tot, în jurul nostru. Această idee de zeu unic cred că aparține tot răsăritului Europei, pentru că egiptenii și grecii aveau mai multe zeități. Personal, nu cred nici în teoria indo-europeană, cu migrația masivă din est. Europa a avut poporul ei străvechi, pastoral, despre care ar trebui să aflăm mai multe. E adevărat că o bună parte din acest popor străvechi s-a tot mutat dintr-o parte în alta a continentului, însă este cel mai vechi. Din păcate, nu cred că este nimeni dispus la nivel academic să o ia de la capăt cu istoria Europei și să o pună pe făgașul adevărat.
Citește mai mult: Formula As
DACIA ART: https://dacia-art.ro/