
Art-emis.ro: Profesorul Carl Heneghan, Director of Oxford’s Centre for Evidence-Based Medicine (Director al Centrului Oxford pentru Medicină Bazată pe Dovezi) şi profesorul Yoon Loke, de la University of East Anglia, pun la îndoială modul în care „Public Health England” (Agenția Guvernamentală responsabilă cu gestionarea epidemiilor) raportează decesele de Covid-19 din Regatul Unit.
În studiul publicat în data de 20 iulie a.c. „How many Covid diagnoses are false positives?” (Câte rezulltate false dau testele Covid), cei doi susțin că statisticile zilnice ar putea include persoane care au murit din cu totul alte cauze.
„Un pacient care a fost testat pozitiv, dar a fost tratat cu succes și a plecat din spital va fi considerat mort de Covid-19 chiar dacă suferă un atac de cord sau este călcat de autobuz peste trei luni”, notează autorii studiului intitulat
„De ce nimeni nu se poate vindeca niciodată de Covid-19 în Anglia – o anomalie statistică”. Foarte probabil, studiul a stat și la baza deciziei guvernului de la Londra privind examinarea urgentă a modului de raportare a statisticilor deceselor din Marea Britanie și de a întrerupe publicarea zilnică a numărului de decese provocate de noul coronavirus.
Studiul apărut în publicaţuia britanică „The Spectator”:„Testați, testați, testați, a afirmat Organizația Mondială a Sănătății. Iar toată lumea la nivel global exact asta a făcut: testele au detectat până acum mai mult de 14 milioane de cazuri de Covid. Logica este următoarea: te prezinți, faci testul și dacă ieși pozitiv, atunci trebuie că ai boala. Dar acesta este departe de a fi adevărat. Când nivelurile de prezență ale virusului în populație sunt foarte scăzute, șansele unui test de a detecta cu acuratețe Covid-19 ar putea fi mai mici de 50% – din motive care nu sunt foarte bine înțelese.
Pentru a înțelege care este problema testelor, trebuie lămuriți doi parametri:
– primul este preciza testului: proporția de oameni care ies pozitiv, din totalul celor care au virusul.
– al doilea aspect, specificitatea, privește proporția celor care ies negativ din totalul populației care ar trebui să iasă negativ. A descoperi valorile actuale ale acestor doi parametri este dificil. Biroul Național de Statistică recunoaște că « nu știe adevărata precizie și specificate a testului deoarece Covid-19 este un virus nou ”.
Estimările sugerează că – în mare – 80% dintre cei infectați vor avea un test pozitiv (precizia). Pe baza celor mai recente informații, precizia s-ar putea să fie de 99,9% pentru cei care ies negativ. Cred că este o valoare cam mare, dar să mergem pentru moment mai departe cu această variantă.
Pentru a clarifica situaţia, să ne gândim ce se întâmplă când nivelul virusului este scăzut – adică situația în care se află Marea Britanie acum. Ultima estimare a Statisticii este că aproximativ 0,04%, sau unul din 2.300 de oameni, a avut virusul în intervalul 6-12 iulie. Dar pentru a face mai ușoare calculele să presupunem că nivelul infectărilor este chiar mai mare: unul dintr-o mie are virusul. Sau 0,1%.
Să ne imaginăm din nou că în acest scenariu, 10.000 de oameni merg să-și facă testul. Dacă nivelul de infectare este de 0,1%, atunci 10 oamei vor avea Covid-19, iar 9.990 nu vor avea. Din cei 10 care se dovedesc a fi infectați, 80% vor fi testați pozitiv, ceea ce înseamnă că opt oameni vor fi corect diagnosticați, iar doi vor avea un test fals negativ.
Dintre cei 9.990 neinfectați, toți, cu excepția a zece persoane, vor fi corect diagnosticați ca negativ: de unde și rata de succes de 99,9% (specificitatea). Dar zece oameni vor afla că au Covid-19 când de fapt ei nu au.
Ceea ce ne rămâne sunt 18 teste pozitive: opt de la oameni care au într-adevăr virusul și 10 de la cei care nu îl au… Așadar, doar opt din 18 (44%) infecții sunt reale. De aici provine procentul mai mic de 50% al șanselor pentru detectarea cu acuratețe a virusului.”
Citește continuarea aici: Art-emis.ro
NOTA MEA: Ce înseamnă asta? Păi înseamnă că autoritățile vor putea obține teste pozitive (chiar dacă nimeni nu va mai fi bolnav cu Covid în rândul populației), cât timp vor dori, din cauza erorilor pe care le dau aceste teste. Asta mai înseamnă că virusul Covid-19 NU VA DISPĂREA NICIODATĂ DIN STATISTICI, chiar dacă nimeni nu va mai fi bolnav!!! Ce convenabil, nu-i așa, pentru a menține lumea permanent sub amenințare medicală!?
DANIEL ROXIN
DACIA ART: https://dacia-art.ro/