
Într-un film documentar difuzat pe canalul History Viasat Tv, “Roma – Prima superputere a lumii”, ni se dezvăluie ororile care au stat la baza funcționării celui mai puternic imperiu antic, cel Roman.
Printre acestea, cea mai semnificativă a fost sclavia. Practic, pe întreaga perioadă de existență a Romei, aproximativ 100 de milioane de oameni au fost “răpiți și vânduți ca sclavi”, obligați să trăiască în condiții crunte, după cum ne spun istoricii care apar în filmul amintit mai sus. Mulți dintre aceștia au muncit până la epuizare, au fost biciuiți din principiu, au trăit în condiții extrem de grele, fiind violați sau uciși cu cruzime ori de câte ori stăpânii aveau chef să o facă.
Bunăstarea claselor superioare din Roma s-a bazat într-o mare măsură pe milioanele de sclavi existenți în imperiu în aproape orice moment.
Pe lângă sclavie, romanii s-au mai făcut „remarcați” și prin alte lucruri care vorbesc despre o decadență morală greu de imaginat – la petreceri mâncau precum porcii, fără limite, și vomitau cu repetiție, în mod intenționat (într-o cameră special amenjată pentru o astfel de “nobilă” îndeletnicire) pentru a se putea îndopa de 5-6-7 ori într-o singură noapte!!!
Ce să mai vorbim despre gusturile lor sexuale! – Homosexualitatea, pedofilia, orgiile sexuale și incestul erau o modă, nu o excepție!
În aceste condiții, a vedea o serie de istorici români care, în timp ce tratează cu un anumit dispreț cultura dacică, se declară admiratori ai societății romane și îl numesc pe pedofilul Traian drept erou civilizator, mi se pare cel puțin sinistru! Ce valori morale ai putea avea atunci când admiri un imperiu precum cel Roman, Habsburgic, Englez sau Țarist? Da, e adevărat, Imperiul Roman a fost o sursă de tehnologii revoluționare, mai ales în domeniul construcțiilor, dar, din alt punct de vedere, a creat una dintre cele mai criminale și decadente societăți din istorie! Iar cine o admiră este, cel mai probabil, un tâmpit. Și o spun direct, fără eufemisme!
Daniel Roxin
DACIA ART: București, pe Bv. Carol I nr. 40-42 (la 5 minute de Universitate). Online: https://dacia-art.ro/index.php/