
Două dintre cele mai toxice teze ale celor care acționează împotriva intereselor românilor sunt următoarele:
- Românii sunt urmașii coloniștilor romani care s-au amestecat cu populația dacică rămasă după războaiele dintre Decebal și Traian și care i-au romanizat pe autohtoni, dându-le o limbă nouă și alte tradiții. Cu alte cuvinte, zic aceștia, istoria reală a românilor începe cu cucerirea romană și procesul de așa-zisă etnogeneză a poporului român, care ar fi avut loc începând cu secolul II. Dincolo de acest moment, românilor li s-au tăiat rădăcinile, inclusiv prin minciunile din DEX cu privire la originea cuvintelor pe care le folosim…
- A doua teză, mult mai nocivă și care le este dragă celor de teapa lui Lucian Boia, spune că poporul român este un popor tânăr, care a început să se constituie abia în secolul al XIX-lea, odată cu unirea principatelor sub Cuza, și care și-a dat un contur clar abia în 1918, odată cu Marea Unire. Dincolo de asta, spun propagandiștii acestei teorii, românii nu au prea avut o istorie, sau au avut una nesemnificativă, cu eroi sau lideri îndoielnici. Și, evident, datorită amestecului etnic și cultural, românii nu mai au legături reale, obiective cu geto-dacii.
Care este realitatea?
Păi, tradițiile și sărbătorile românilor conțin o bogăție uriașă de elemente geto-dacice și numai orbii sau agenții anti-România pot să conteste această realitate.
În al doilea rând, în România s-au făcut două studii foarte serioase de paleogenetică care dovedesc clar că locuitorii de astăzi ai României sunt legați genetic într-un mod solid de populațiile care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 3.000 – 4.000 – 5.000 de ani, lucru care dovedește autohtonia românilor și o continuitatea multimilenară pe aceste meleaguri.
Pentru a înțelege mai bine la ce mă refer, vă invit să urmăriți, în emisiunea de mai jos, discuția pe care am avut-o, în urmă cu niște ani, cu doi specialiști de marcă în paleogenetică, autori ai unuia dintre aceste studii: regretatul Prof. Univ. Dr. Alexander Rodewald, fost director al Institutului de Biologie umană al Universității din Hamburg, Germania, și doamna dr. cercetător Georgeta Cardoș.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/