
De luni de zile, o parte a presei și autoritățile românești ne prezintă Pandemia cu Covid-19 ca pe un fel de BAU-BAU apocaliptic și ne avertizează că, pentru securitatea noastră, ne așteaptă restricții pentru multă vreme – poate chiar unul sau doi ani…
Dar, stați așa oameni buni și faceți un calcul simplu, că e la îndemână!
Deci, în România, de la începutul pandemiei și până acum, au murit 972 de oameni. Dacă este să facem o medie și să împărțim această cifră pe județe (41 + București) rezultă că, în două luni și jumătate, adică de la apariția primului caz de Covid-19 pe teritoriul țării noastre și până acum, au murit în medie 23 (douăzeci și trei) de oameni / județ. Adică un om la 3 zile și ceva, medie pentru fiecare județ.
Păi, dă-o încolo de treabă! Dacă așa arată Apocalipsa, atunci eu sunt viitorul Papă de la Roma!
Ideea este că numărul morților ar fi fost și mai mic, dacă incompetenții care au condus unele spitale nu ar fi băgat, ca proștii, infecția în zona bolnavilor cu dializă, cu cancere sau alte afecțiuni grave.
Peste toate, după cum reiese clar din profilul celor care au murit, aproximativ 80% dintre aceștia aveau diverse comorbidități. Adică, aveau boli atât de grave încât ar fi putut muri oricând în următoarele luni. Coronavirusul doar a grăbit finalul.
Dacă ținem cont și de acest lucru, mai rămân vreo 200 de oameni care nu aveau probleme grave (sau prea grave) de sănătate și care au fost principalele victime ale acestei infecții. Dintre acești, foarte puțini tineri și, din câte știu, niciun copil!
Iar pentru astfel de consecințe (minore, la scară națională sau în comparație cu alte probleme de sănătate ale românilor), puterea politică vrea să ne păstreze restrânse drepturile civile pentru mult timp, să ne țină departe unii de alții, să sacrifice economia? Sigur, fiind un virus nou, este bine să fim precauți. Dar la noi, ca și în alte țări, precauția începe să miroase puțin a început de dictatură.
În consecință, cred că mulți se întreabă: ce interese fac, la nivel global, ca situația acestei pandemii să fie mult exagerată? Să ne amintim că pandemia gripală apărută în 1968 a ucis peste UN MILION de oameni în toată lumea și nu a fost nici pe departe atât de mediatizată. Mai mult decât atât, a fost tratată cu oarecare indiferență!
Deci, cine are de câștigat din panica populației? Se zice că, atunci când vrei să afli răspunsul la o astfel de întrebare, e suficient să urmărești traseul banilor!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/