
Astăzi, în Anglia, un district nemetropolitan din comitatul Hertfordshire, care include orașele Hemel Hempstead, Berkhamsted și Tring poartă numele DACORUM. “Districtul Dacorum a fost format în 1974 prin amalgamarea a 7 comunități locale. Numele districtului este același, Dacorum, ca și al aceluia care făcea parte din diviziunile administrative anterioare, numite în engleză hundred, și care acoperea aproximativ aceeași suprafață. Numele Dacorum, consemnat prima dată în 1196, se referă la ceva care “ar fi aparținut danezilor”, din moment ce vechiul district se găsește la marginea Danelaw, granița de sud formată de Râul Lea. La recensământul din 2001, avea o populație de 137.799 locuitori.” (Mai multe detalii aici: Wikipedia)
Să fie o simplă coincidență faptul că acest nume sună foarte dacic? Nu. Haideți să vedem de ce…
Timp de sute de ani, în Evul Mediu, o parte importantă din nordul Europei, cuprinzând Danemarca, Suedia, Țările Baltice dar și alte teritorii au purtat numele DACIA. Acest lucru este dovedit de documentele vremii, inclusiv de bulele papale. (Mai multe informații interesante veți afla din filmul documentar ZALMOXIS pe care îl puteți viziona AICI).
De ce purtau aceste teritorii numele de DACIA? Pentru că regii lor se considerau urmași ai geto-dacilor. De altfel, primul scriitor al Suediei purta numele Petrus de Dacia, ceea ce este edificator. (Informații complexe despre aceste aspecte le puteți găsi în cartea lui George Pântecan, “Dacia din nordul Europei” sau în această scurtă emisiune: EMISIUNE)
În condițiile în care danezii au invadat insulele britanice și s-au stabilit acolo, ei au dus cu ei și poveștile despre istoria lor, de unde asocierea cu dacii.
Desigur, orbii care scriu istoria europeană pretind că acest nume este dat danezilor dintr-o confuzie istorică. Ideea este că sunt multe dovezi care arată că poveștile daneze (povești ce spun că geto-dacii le sunt strămoși) conțin mai mult decât un sâmbure de adevăr.
De altfel, Prof. Flemming Kaul – Arheolog la Muzeul de Istorie din Copenhaga, specialist în perioada fierului din epoca pre-romană vorbește despre DACI ca despre “strămoșii comuni ai danezilor și românilor” (Citește interviul cu Flemming Kaul AICI)
De ce atunci în România, la nivel academic și universitar, nu se vorbește deloc despre astfel de teme cum e DACIA din Europa nordică, ba, dimpotrivă, se minimizează importanța geto-dacilor în istorie?… Trageți singuri concluziile!
Daniel Roxin
Mulțumiri lui George Bosie pentru că mi-a atras atenția asupra acestui district englez cu numele DACORUM!
Îmbrăcăminte cu motive istorice și tradiționale: DACIA ART