
La ora aceasta probabil că mulți știți deja că, astăzi, Comitetul Unesco a votat includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, dând astfel peste cap ultimele jocuri ale politicienilor români.
„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial”, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului.
Cu această decizie, speranțele celor care visau la comisioane grase din afacerea cu aurul de aici, una foarte păguboasă pentru România, cu consecințe ecologice ireparabile, s-au spulberat.
Decizia comitetului UNESCO v-a transforma Roșia Montană într-un obiectiv turistic de interes mondial, zona urmând să prospere în următorii ani, chiar dacă primarul PNL al comunei se dă de ceasul morții, spunând că acest lucru nu este bun nici pentru comunitatea locală, nici pentru țară. “Prietenii” știu de ce plânge primarul și baronii PNL din județ, cei care l-au determinat pe Cîțu, în urmă cu o lună, să pună problema retragerii dosarului cu candidatura sitului de pe masa Unesco.
În fine, dincolo de toată propaganda care spune că canadienii cu care statul român este în proces pe această speță vor lua de pe România miliarde de dolari, pentru că zona a intrat în UNESCO, avem toate motivele să ne bucurăm.
Dar vă invit și să ne amintim că în toamna lui 2013, atunci când cei conștienți apărau în stradă Roșia Montană, presa ticăloșită (aceeași care astăzi întreține artificial panica cu privire la Pandemie și face propagandă deșănțată vaccinării cu vaccinuri experimentale) boicota din greu orice informație corectă despre protestele din stradă, iar în același timp difuza reclame publicitare cu Gold Corporation, firma canadiană care deținea dreptul de exploatare la Roșia Montană.
În acest context nu pot să nu subliniez (ba chiar să mă laud) că am fost primul jurnalist de televiziune care a făcut un reportaj în mijlocul protestatarilor,pe 1 septembrie 2013, difuzat a doua zi pe Nașul Tv, reportaj cu care am spart blocada celorlalte televiziuni, forțându-le să arate imagini din stradă, lucru care a amplificat mișcarea de rezistență, devenind una masivă, imposibil de neglijat de către autorități.
Daniel Roxin
Iată reportajul făcut în urmă cu aproape 8 ani:
Mai jos vă invit să vedeți și scurt metrajul ÎN ADÂNCUL MINELOR ANTICE DE AUR DE LA ROȘIA MONTANĂ, ca să înțelegeți ce anume s-a inclus în Patrimoniul UNESCO: