
Una dintre ele, desigur, au fost și altele, imense, dar aceasta este probabil cea mai mare nu doar din secolul trecut, ci poate cea mai mare escrocherie din toate timpurile.
Și ca orice crimă care se respectă, ea trebuie să rămână ascunsă în adâncuri, protejată cu grijă să rămână neștiută de nimeni. În orice caz, neștiută de marea masă și nici măcar de clasa politică care se tot învârte la butoane. Subiectul este vast și nu-l putem trata decât superficial în câteva postări; el ar merita o carte sau mai degrabă o teză de doctorat. Nu pariez însă că se vor găsi multe persoane competente să o susțină.
Subiectul sunt banii și adevărata lor natură. Banii, moneda, spunea Napoleon Bonaparte, este un bun comun prea subtil și mult prea important pentru a fi încredințat politicienilor. Cu atât mai puțin bancherilor. Natura banilor pe care-i folosim astăzi este neclară dar nici nu interesează prea multă lume. Ați auzit la televizor vreo dezbatere cu privire la natura monedei din buzunar sau din contul bancar ? V-ați întrebat des ce reprezintă banul în epoca bitcoin ?
Din cauza unei concepții greșite a monedei, următoarea criză, cea reală, cea teribilă, va izbucni și ea va distruge Sistemul, Matrix. Cu consecințele sale sociale teribile. Cei nevăzuți de la butoane știu asta și de asta le e teamă.
Sistemul monetar inflaționist pus în aplicare prin dereglementarea financiară pentru a stimula creșterea economică prin „finanțare eliberată” este condamnat. Este condamnat pentru că se bazează pe concepții teoretice false, în special legate de natura banilor: banii sunt o convenție socială, un fapt social, un fapt istoric, un bun pubic al nostru al tuturor și nu un instrument al puterii de stat, cu atât mai puțin o unealtă a unor corporații private.
Ortodoxia monetară, așa cum este ea văzută de utilizatorii săi, se bazează nu pe reglementări, negocieri de interese sau violența statului. Banii sunt inseparabili de încredere, iar încrederea este un fenomen difuz, magic pe care nimeni nu a reușit să-l impună de sus. Încrederea este unul dintre acele fenomene umane care este aproape imposibil de analizat și cu atât mai puțin de cuantificat. Încrederea este totul sau nimic, nedeductibil.
Încrederea în bani nu se limitează la ceea ce se numește „bani”, nu se aplică doar relațiilor monetare, sistemului monetar. Banii nu sunt un lucru sau o abstracție, sunt un fapt social, o relație între oameni. Istoria arată că oamenii au respins întotdeauna monedele nesănătoase, în ciuda violenței guvernului.
Noțiunea de bani sănătoși este atât tehnică, cât și sociologică. Valabilă și în epoca noastră politică și geopolitică. Este incredibil că nimeni nu îndrăznește să explice că moneda americană dar nu numai, se bazează pe o ordine mondială moștenită din al doilea război mondial, moștenită din hegemonie imperială. Autoritățile și chiar teoreticienii americani o recunosc.
Aceasta înseamnă că SUA poate crea din nimic credite, datorii și bani, deoarece o mulțime de țări sau agenți economici care primesc acești bani nu îi folosesc. O salvează, adică neutralizează această monedă. Deci totul se întâmplă de parcă nu ar exista. Prin urmare, putem diminua moneda, practica inflaționismul monetar, dezmierdarea creditului.
Și iată cum, vorbind de bani și de monedă, am ajuns la cuvântul magic. CREDIT …
(va urma)
Ioan Mircea Crăciun (Sursa)
Cărți pe care ți le recomandăm. Le găsești aici: DACIA ART