
Cea mai importantă cultură neolitică din Europa, Cultura Cucuteni, este cu adevărat surprinzătoare…
În urmă cu peste 6.000 de ani, cucutenienii care locuiau teritoriul României aveau case cu etaj sau pe piloni, podoabe din aur și o ceramică superbă, care concurează arta contemporană.
În acea vreme, simboluri care se găsesc răspândite astăzi în toată lumea, dar mai ales în Orient, decorau vasele lor ritualice – este vorba de simbolul Yin-Yang și simbolul Svasticii.
Acei oameni care creșteau animale domestice, cultivau vița de vie, pomi fructiferi și aproape toate cerealele cunoscute, aveau în același timp o religie bine conturată – cea a Zeiței Mamă – cu ritualuri complexe.
Simbolistica lor, descoperită de arheologi pe vasele ceramice care s-au conservat după milenii, este una complexă, încărcată de taine. Printre toate aceste simboluri, se distinge imaginea unei zeițe-sirenă, o apariție feminină cu o coadă de pește în loc de picioare. Privind-o, nu poți să treci mai departe fără să te întrebi ce doreau acei oameni să spună cu această reprezentare? Cine sau ce este această “SIRENĂ” și care era rolul ei în ritualurile cucutenienilor? A reușit cineva să îi înțeleagă semnificația?
Ei bine, în paginile numărului 2 ale revistei ISTORIE INEDITĂ (disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html sau la magazinul LUPUL DACIC din București – strada Smârdan nr 28) veți putea descoperi un articol deosebit de interesant în care atât acest simbol al sirenei cât și imaginea aproape extraterestră a unor figurine cucuteniene sunt interpretate de un cercetător doctorand în istorie, concluziile fiind surpinzătoare. Merită să le aflați!

Revista este disponibilă pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html sau la librăria Eminescu din București
Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/