
Institutul Național al Patrimoniului: Unele vești bune vin greu, chiar și după 3 ani, cum este cazul primului proiect cu finanțare considerabilă ce vizează restaurarea cetății dacice de la Sarmizegetusa Regia și are la bază un proiect amplu realizat de specialiștii institutului nostru în perioada 2017-2018.
Proiectul „Sarmizegetusa – capitala Daciei, muzeu viu al patrimoniului cultural european” mobilizează primele 3 milioane de euro pentru începerea unei restaurări îndelung așteptate și susținute de specialiști și administratorii sit-ului. Acesta este doar începutul, fără îndoială unul bun, dar pentru ca întregul proiect să fie realizat și toate monumentele să fie restaurate, sunt necesare – în continuare – noi fonduri și intervenții ce s-a putea întinde chiar și pe următorii 10 ani.
„În primăvară va continua cercetarea, iar în vara viitoare vom vedea un şantier de restaurare activ la Sarmizegetusa Regia. E un lucru extrem de important pentru că în ultimii 40 de ani nu au existat intervenţii majore de restaurare. Au fost, tot timpul, lucrări de întreţinere, pe care şantierul arheologic le-a realizat cu forţele proprii, dar lucrări de restaurare, nu”, a declarat directorul general al INP, Ştefan Bâlici.
Fortificaţia va fi restaurată integral, fiind vorba de un kilometru de ziduri, cumulat interior şi exterior, însă acest prim proiect are în vedere în același timp măsuri de punere în valoare a sitului – conturarea unor trasee de vizitare și amplasarea unor pavilioane cu rol de lapidariu, în care vor fi prezentate fragmentele de piatră antice, care există acum rispite în sit.
Articolul complet, aici: https://bit.ly/2DtYHHA
NOTA MEA: Ca să înțelegi mai bine importanța uriașă a acestui obiectiv istoric, îți recomand să vizionezi materialul video de mai jos: Secretele Sarmizegetusei Regia și să citești cartea SARMIZEGETUSA REGIA – Redescoperirea cetății, disponibilă AICI.
Cartea este disponibilă aici: DACIA ART