
Preluare de pe ebihoreanul.ro:
Ceea ce naţiile civilizate ar preţui şi ar pune în valoare la noi e devastat de autorităţi fie incompetente, fie rău intenţionate. Vestigiile unei cetăţi dacice datând dinainte de Cristos cu două secole, descoperite de un grup de pasionaţi, au fost vandalizate cu girul primarului comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente, care între obligaţia legală de a le proteja şi puterea de a le face una cu pământul a ales a doua variantă.
Actul de barbarie a fost comis cu concursul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a cărei conducere a asistat la distrugerea sitului care trebuia protejat, adăpostind dovezi istorice privind vechimea strămoşilor românilor pe aceste meleaguri.
Căutători de istorie
Dan Slăvescu, Antonio Nechifor, Florin Avram, Ciprian Matei, Aron Slăvescu şi Cristian Rusu au de câţiva ani un hobby comun: detectoristica. Uniţi de pasiunea pentru istorie, în timpul liber colindă diverse zone din judeţ, “înarmaţi” cu detectoare de metal, pentru a căuta vestigii din trecut. Unul medic, alţii poliţişti ori ingineri, cu toţii deţin autorizaţii speciale eliberate de Poliţie, care le dau dreptul să facă cercetări oriunde pe teritoriul ţării, cu excepţia şantierelor arheologice.
În câteva rânduri, chiar ei au descoperit situri şi piese arheologice. În 2018 au găsit într-un sat 379 de monede romane, iar în 2019, într-un altul, un tezaur format din 64 de monede romane din argint, fragmente de vase ceramice, o fibulă dacică şi podoabe din bronz medievale.
De fiecare dată, detectoriştii, reuniţi în Asociaţia Dacia Crisius, au predat obiectele fie primăriilor localităţilor unde au făcut descoperirile, fie Muzeului Ţării Crişurilor. Mai mult, deşi prin lege au dreptul la recompense variind între 30% şi 45% din valoarea materială a obiectelor scoase la lumină, de peste un an nu revendică nicio răsplată.
O descoperire uriaşă au făcut-o la mijlocul verii trecute într-o pădure deasupra satului Urvind (comuna Lugaşu de Jos), către Brusturi. “Am remarcat acolo formaţiuni tumulare (n.r. – movile făcute pentru îngroparea celor decedaţi, în antichitate), în jurul cărora am găsit unelte din fier, ceramică şi o primă monedă din argint, o drahmă”, povesteşte Dan Slăvescu (foto). În final, aveau să scoată din pământ un adevărat tezaur, descris în procesul-verbal încheiat pe 15 iulie cu ocazia predării obiectelor către Primăria Brusturi: 19 monede din argint, 21 verigi şi tot atâtea monede din bronz, 53 bucăţi ceramică, 3 topoare, 50 de alte obiecte din fier şi 5 din bronz neidentificate.
După câteva zile, în acelaşi loc, la 200 metri distanţă, au mai dat de o comoară, predată şi ea Primăriei: 17 verigi şi 2 monede din bronz, alte 7 obiecte din bronz şi 15 din fier, două vârfuri de suliţă, un cuţit tip sica şi o potcoavă. “Prima serie de obiecte a fost predată de Primăria Brusturi Direcţiei pentru Cultură. La a doua descoperire, am anunţat chiar noi Direcţia. Credem că acolo fusese o aşezare dacică, o cetate. Descoperirea e unicat în Bihor, iar un arheolog, Sorin Bulzan, a venit pe teren să vadă locul”, spune Dan Slăvescu.
“Discutăm altfel”
În decembrie, în aceeaşi pădure, au dat “lovitura” găsind un topor şi o tetradrahmă dacică din argint din secolul II î.Cr. “Nicăieri în Bihor nu s-a mai găsit aşa ceva”, explică bărbatul despre moneda de tip Medieşu Aurit, de imitaţie grecească, cu capul lui Zeus pe avers şi un călăreţ pe revers.
În timp ce continuau detectarea, la faţa locului a ajuns primarul din Lugaş, Sorban Levente (foto), cu un poliţist local. “Deşi nu exista niciun indicator care să interzică accesul, ne-a spus că pădurea aparţine unei asociaţii şi nu avem voie acolo. I-am spus cine suntem, ce facem, i-am explicat că, potrivit legii, ce este pe sol aparţine proprietarului terenului, dar nu şi ce-i în pământ, i-am arătat şi autorizaţiile, degeaba. A sunat la 112 şi a chemat un echipaj de la Poliţia Rurală din Tileagd, care a venit, a constatat că nu încălcam legea şi apoi a plecat. În schimb, primarul ne-a umilit, ne-a gonit ca pe hoţi, ne-a zis să nu ne mai întoarcem niciodată acolo. Am avut totuşi satisfacţia să-i pun în palmă o tetradrahmă dacică. Nu i-a plăcut”, povesteşte Slăvescu.
Detectoriştii au anunţat din nou Direcţia pentru Cultură, iar a doua zi, dimineaţa, trei dintre ei s-au dus la Primăria Lugaşu de Jos pentru întocmirea procesului-verbal de predare a obiectelor găsite. “Primarul n-a venit, în schimb ne-a luat în primire un bărbat care vorbea probabil cu el la telefon, în limba maghiară. Ne-a spus că data viitoare când mai mergem pe-acolo «discutăm altfel»”.
Sit distrus
Detectoriştii au vizitat locul şi în această primăvară, pe 16 aprilie, constatând cu stupefacţie că zona a fost devastată! (Citește continuarea aici: ebihoreanul.ro)
Un articol de Adrian Criș
DACIA ART: https://dacia-art.ro/