
Înainte de marile războaie daco-romane din anii 101-102, 105-106, în care Decebal și Traian s-au înfruntat, au existat și alte războaie purtate de romani împotriva dacilor, din care Imperiul Roman a ieșit foarte șifonat. Iar aceste războaie s-au purtat tot în timpul domniei lui Decebal, însă cu aproape 15 ani mai devreme.
Astfel, în anul 87 d. Chr, o armată romană condusă de generalul Fuscus a trecut Dunărea și a intrat pe teritoriul Daciei, dar a fost distrusă complet de către războinicii geto-daci, în zona numită Tapae, generalul Fuscus fiind ucis pe câmpul de luptă.
Un an mai târziu, împăratul Domițian a trimis o altă armată pe teritoriul Daciei. Acest al doilea război s-a terminat cu o pace dezastruoasă pentru Imperiul Roman. Consecințele lui au fost acelea că romanii au acceptat să îi plătească lui Decebal subsidii anuale (un fel de tribut sau taxă de protecție, menită să asigure pacea la marginea imperiului) și să îi dea meșteri romani pentru construirea de cetăți și tehnică militară.
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/carti/carti-pentru-adulti.html
La venirea lui pe tronul Romei, Traian a moștenit acest rușinos tratat de pace. L-a respectat o vreme, dar în final s-a decis să îl încalce și să îi supună pe daci, fiind deranjat de amenințările lui Decebal și de condițiile umilitoare ale acestui tratat. Lucru consemnat de unul dintre cei mai mari istorici romani…
Dio Casius (istoric roman), despre împăratul Traian și daci: “După o ședere de câtva timp la Roma, Traian întreprinde o expediție contra dacilor. Gândindu-se la faptele acestora, era mâhnit din cauza tributului pe care romanii trebuia să-l plătească în fiecare an, și vedea cum puterea și îngâmfarea dacilor sporesc necontenit.” (Extras din lucrarea Istoria Romană.)
Un fapt istoric care merită să fie ținut minte!
Daniel Roxin
Ilustrație: Gabriel Tora